2021-10-10

Red het Franse café!

De bistro's op het Franse platteland hebben het zwaar. Niet zelden komen de kleine dorpscafés, 's ochtends altijd goed voor een kop koffie en een croissant aan de toog en tussen de middag voor moules frites naast een glas wijn, in de knel. Ze moeten het afleggen tegen de groeiende aanwezigheid van fastfoodketens en lijden onder krimp en vergrijzing. De verplaatsing van de verkeersstromen naar de tolwegen maakt bovendien dat de aanwas van toevallige passanten gedecimeerd is. In de afgelopen 50 jaar verdween door een en ander zelfs tachtig procent van de voorheen 200.000 uitspanningen.


Dat is niet alleen vervelend voor de caféhouders. De Franse regering ziet er ook een bedreiging in voor de sociale cohesie in de dorpen, blijkt uit een publicatie van Associated Press. De cafeetjes in de dorpskernen door het hele land fungeren immers niet slechts als bestemming voor de dorstige en hongerige dorpelingen op zoek naar versnaperingen, maar met name ook als ontmoetingsplek, waar de dorpsbewoners zich kunnen weren tegen de eenzaamheid.

Reden voor Macron en de zijnen om een reddingsplan te ontwikkelen. Met een flinke subsidiepot gaan ze de strijd tegen de cafésterfte aan. Dat zullen ze eerst doen door noodlijdende bistro’s financieel uit de brand te helpen, maar vervolgens ook door ze om te vormen tot plekken met meer en uitgebreidere functies en faciliteiten. Niet alleen moet de Franse plattelandsbewoner er in de toekomst terecht kunnen voor basale boodschappen, maar ook om zich te laten ondersteunen bij de belastingaangifte. De Franse bistro van de toekomst is behalve kroeg straks ook supermarkt, buurthuis, sociale instelling, werkplek, internetcafé, postbureau en hulpverlener. Zo stuurt de Franse overheid in wezen aan op de ontwikkeling van een nieuw soort instelling in de dorpskernen, om daarmee de historische cafés de kans te geven hun sociale functie opnieuw duurzaam op zich te kunnen nemen.

beeld

Au Bistro (1849) van Jean Beraud (Wikimedia Commons)