2022-03-06

Een van de best verzorgde boeken

Heuglijk nieuws van de jury van de prijs voor het Best Verzorgde Boek van 2017: *Stedelijke vraagstukken, veerkrachtige oplossingen* is op de shortlist beland van de prijs die al sinds 1926 uitgereikt wordt. Op de lijst zijn 33 boeken opgenomen die zich in de ogen van de vakjury onderscheiden wat betreft inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.


De vakjury die tot de keuze van deze shortlist van 33 uit 342 inzendingen is gekomen, bestaat uit vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak. Naast de ontwerpers Yolanda Huntelaar en Michaël Snitker maken ook Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk®), Marije Sietsma (directeur Uitgeverij Loopvis) en Suzanne Bogman (Hoofd Publicaties Van Gogh Museum Amsterdam) deel uit van de jury.

Het boek Stedelijke vraagstukken, veerkrachtige oplossingen vormt het sluitstuk van de eerste vier jaar onderzoek binnen het lectoraat Future Urban Regions en tegelijkertijd de opmaat naar nog eens een onderzoeksperiode. In het werk staan de vraagstukken centraal waarmee de hedendaagse stedelijke regio en de daarin functionerende ontwerper te kampen heeft. Het boek beschrijft een vijftigtal casussen en schetst een methodologie voor het ontwerpend onderzoek in de stedelijke omgeving.

Stedelijke vraagstukken, veerkrachtige oplossingen bevat bijdragen van Sandra van Assen, Tijs van den Boomen,Marco Broekman, Guido van Eyck, Eric Frijters, Marieke Kums, Willemijn Lofvers, Saskia Naafs, Thijs van Spaandonk, Ady Steketee en Franz Ziegler. De vormgeving lag in handen van de grafisch ontwerpers van Catalogtree en het werk werd uitgegeven door Trancity x Valiz en gedrukt bij Wilco Boeken en Tijdschriften. Het boek kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de EFL Stichting.