2022-06-22

Publiekspresentatie 'Afval als Bron'

HET LECTORAAT FUTURE URBAN REGIONS (FUR), RAvB en de gemeente Rotterdam nodigen u uit voor de publieke presentatie van het ontwerpend onderzoek AVAL als Bron voor ruimtelijke ontwikkeling. Onder leiding van Dirk van Peijpe (De Urbanisten) en Floris Schiferli (Superuse Studios) hebben zeven studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst zich geconcentreerd op het dynamische systeem van afval. Vanuit verschillende invalshoeken hebben zij aan uiteenlopende voorstellen voor Rotterdam zuid gewerkt. De resultaten van dit ontwerpend onderzoek leggen we graag aan u voor op woensdag 22 juni, tussen 19:30 en 21:30 uur.

Na een introductie op de opgave presenteren de studenten hun resultaten. Vervolgens willen wij aan de hand van deze resultaten graag met u reflecteren op de uitkomsten van deze ruimtelijke voorstellen voor een inclusieve, economisch vitale stad. Wij willen ingaan op de volgende vragen: Wat zijn de meest kansrijke richtingen voor Afval als bron voor wijkontwikkeling? Welke kennis is daarvoor nodig en welk instrumentarium is inzetbaar? Hoe speelt het ruimtelijk ontwerp hierin een constructieve rol?

FUR, GEMEENTE ROTTERDAM, DE URBANISTEN & SUPERUSE hoopt u allen te ontvangen op woensdagavond 22 juni 2016 in MONO, op de begane grond van Het Gele Gebouw in het Zomerhofkwartier te Rotterdam.

PROGRAMMA

19.00 INLOOP 19:30 Inleiding FUR 19:40 Introductie op de opgave Sander Klaassen / Stijnie Lohof (gemeente Rotterdam) 19:50 Ontwerpproces Dirk van Peijpe (De Urbanisten) / Floris Schiferli (Superuse Studios) 20:00 Afval als Bron vanuit vijf verschillende invalshoeken - Wander Hendriks en Ruud van leeuwen: ‘It is a waste to waste your waste. Decentrale afvalverwerking als sociaaleconomische katalysator.’ - Christian Quist: ‘Wit Goed’ - Ashwin Karis & Freek van Riet: ‘De oneindige stad: circulair op Zuid’ - Daniël Grobecker: ‘De smaak van Zuid’ - Hidde van der Grind: ‘Nieuwe Oogst’ 21:00 plenaire discussie aan de hand van de reacties. 21:30 borrel 22:00 einde

SPREKERS Stijnie Lohof (gemeente Rotterdam, senior stedebouwkundige zuid), Sander Klaassen (gemeente Rotterdam, senior landschapsarchitect), Dirk van Peijpe (De Urbanisten), Floris Schiferli (Superuse Studios), Willemijn Lofvers (onderzoeker FUR – Rotterdamse Academie van Bouwkunst), Hidde van der Grind, Daniël Grobecker, Wander Hendriks, Ashwin Karis, Ruud van Leeuwen, Christian Quist, Freek van Riet (studenten RAvB)

beeld

Alexandru Matei (2016) Publiekspresentatie 'Afval als bron'